Postul Crăciunului - bucurie spirituală

In aceste timpuri moderne, când societea umană cunoaşte un avânt deosebit al tehnologiei şi al economiei, se aminteşte oficial din ce în ce mai puţin despre rolul postului în viaţa noastră. Această viaţă tumultoasă a oamenilor, care sunt din ce în ce mai conştienţi de nebunia stresului cotidian şi de multipli factori ce ne influenţează viaţa din copilărie şi până la bătrâneţe (şcoala, serviciul, emotii, modul de viata fără conştiinţă religioasă in societatea globalizată de azi, traume, accidente, boli, tratamente, diete, etc.), determină omenirea să se depărteze din ce în ce mai mult de valorile creştine, viaţa acestora ghidându-se doar după legile trupeşti ale firii.
Acum este momentul să arătăm Domnului Nostru Iisus Hristos că preţuim şi avem grijă de acel bun fără de preţ pe care ni l-a dat în dar la naştere şi de care trebuie să  avem grijă chiar cu preţul vieţii, dacă se impune, după modelul sfinţilor mucenici. 

Acest dar nepreţuit este SUFLETUL.

“Ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă şi să-şi piardă sufletul? Sau ce ar putea să dea omul în schimb pentru sufletul său?” (Marcu 8, 36-37).


Acum este momentul să avem cel mai mult grijă de suflet curăţindu-l de mizeriile păcatelor şi patimilor prin sfânta spovedanie, sfânta împărtăşanie şi prin post.

Postul Nasterii Domnului sau al Crăciunului ne dă putinta curăţirii trupesti si sufleteşti. El închipuie ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moise, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament. După cum aceia asteptau venirea lui Mesia cu post si rugăciune, asa se cuvine să astepte crestinii si să întâmpine prin ajunare pe 'Cuvântul lui Dumnezeu' născut din Fecioara Maria.
Acest post tine 40 de zile: de la 15 Noiembrie la 25 Decembrie, lăsăm sec în seara sfântului Filip, la 14 Noiembrie. Dacă această zi cade Miercurea sau Vinerea, începem postul în seara zilei de 14 Noiembrie.
Postim de carne , ouă si brânză. Lunea, Miercurea si Vinerea mâncăm bucate fără unsoare (ulei) si fără vin. Martea si Joia se dezleagă la untdelemn si vin. Sâmbetele si duminicile ,până la 20 decembrie exclusiv, se dezleagă la untdelemn, vin si peste.
Dacă în zilele de Luni, Miercuri si Vineri prăznuim vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+), mâncăm untdelemn si bem vin; iar de va cădea hramul bisericii sau sărbătoare însemnată în calendar cu cruce rosie (+), atunci dezlegăm si la peste. Martea si joia mâncăm peste, untdelemn si bem vin, când cade în aceste zile: vreun sfânt mare, hramul sau sărbători cu rosu.

În ziua de Ajun se mănâncă tocmai seara si anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină, căci cu seminte a ajunat Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au închipuit - mai înainte - Nasterea lui Hristos. La Crăciun, în orice zi ar cădea mâncăm de dulce.

MÂNCĂM UNTDELEMN SI DEZLEGĂM LA VIN la 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, la 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, dacă aceste zile cad Lunea, Miercurea sau Vinerea - căci în aceste zile se prăznuiesc sfinti mai însemnati.

MÂNCĂM PEŞTE : Intrarea în Biserică a Maicii Domnului - 21 noiembrie chiar dacă această sărbătoare ar cădea Miercurea sau Vinerea.
De asemenea mâncăm peste în Lunile, Miercurile si Vinerile acestui post, dacă în aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastră.
În sfârsit dezlegăm la peste în zilele cu sfinti însemnati, precum 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie, dacă aceste zile cad Martea sau Joia. Cu atât mai mult, când Martea sau Joia se întâmplă hramul bisericii. 

Toţi cei care doresc să simtă cu adevarat dulceaţa duhovnicească a postului trebuie sa practice şi rugaciune mai multă în această perioadă, să se spovedească şi să participe la sfintele slujbe ale Bisericii. Numai aşa vom da şi sufletului hrana sa spirituală şi vom înţelege mai uşor taina naşterii Domnului Nostru Iisus Hristos. 

Naşterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii lumina cunoştiinţei. Că întru dânsa cei ce slujeau stelelor de la stea s-au învăţat să se închine Ţie, Soarelui dreptăţii, şi să Te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de sus, Doamne,
Slavă Ţie.

EVANGHELIA ZILEI

Ajutati la construirea Catedralei Neamului

construimcatedrala.ro

Contor Web


Totalul afişărilor de pagină ultimele 7 zile

web site traffic statistics