Cine sunt apostolii Domnului si urmasii lor?

DESPRE APOSTOLI SI IERARHIA BISERICII 

"Zis-a Domnul către ucenicii Săi: pe cel ce Mă va mărturisi pe Mine în faţa oamenilor, îl voi mărturisi şi Eu în faţa Tatălui Meu Care este în ceruri; dar de cel ce se va lepăda de Mine în faţa oamenilor, de acela Mă voi lepăda şi Eu în faţa Tatălui Meu Care este în ceruri. Să nu socotiţi că am venit să aduc pace pe pământ; n'am venit să aduc pace, ci sabie. Căci am venit să-l despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra ei. Cel ce-şi iubeşte pe tatăl său ori pe mama sa mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine; cel ce-şi iubeşte pe fiul său ori pe fiica sa mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine. Şi cel ce nu-şi ia crucea sa şi nu-Mi urmează Mie, nu este vrednic de Mine. Atunci Petru, răspunzând, I-a zis: „Iată, noi pe toate le-am lăsat şi Ţi-am urmat Ţie. Deci, nouă ce ne va fi?“ iar Iisus le-a zis: „Adevăr vă spun că voi, cei ce Mi-aţi urmat Mie, la naşterea din nou a lumii, când Fiul Omului va şedea pe tronul slavei Sale, veţi şedea şi voi pe douăsprezece tronuri, judecând pe cele douăsprezece seminţii ale lui Israel. Şi oricine a lăsat fraţi sau surori sau tată sau mamă sau femeie sau ţarini sau case pentru numele Meu, însutit va primi şi viaţa veşnică va moşteni. Şi mulţi dintre cei dintâi vor fi la urmă, şi cei de la urmă vor fi întâi."  Evanghelia de la Matei (X, 32-35; 37-38; XIX, 27-30)

 In trei ani si jumatate, Domnul i-a invatat toate minunile cele mari pe Apostoli, pe care le-a facut in fata lor. Dupa aceea, la inaltarea Lui la cer, le-a poruncit : Voi stati in Ierusalim pana va veti imbraca cu putere de sus. N-a fost de ajuns numai ca au vazut Apostolii minunile Lui, nu numai ca le-a deschis mintea sa inteleaga Scripturile, ci le-a zis : Stati ca va imbrac cu alta putere, adica cu Duhul Sfant; ca mai de folos este sa Ma duc Eu, ca daca nu Ma duc Eu, nu vine la voi Mangaietorul, Duhul Adevarului, Care de la Tatal purcede. Si a trimis in chip de limbi de foc pe Duhul Sfant : cand va veni Acela, va marturisi despre mine toate, si va va spune toate.
Apostolii puteau sa uite invataturile Mantuitorului, de nu venea Duhul Sfant peste ei . Dar le-a trimis pe Duhul Sfant. Iar dupa ce i-a imbracat cu putere de sus, le-a spus : Mergand, invatati toate popoarele. Propovaduiti Evanghelia la toata zidirea, botezandu-i pe ei in numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. Si pe urma le spune : " Intru numele Meu draci veti scoate, in limbi noi veti vorbi, de veti bea ceva de moarte nu va va vatama, veti sta cu aspide, cu scorpii si balauri si nu va vor vatama; morti veti invia ... " Le-a dat putere intreita de-a face minuni, de-a boteza si de-a predica. Astfel, pe cei alesi i-a imbracat cu puterile necesare de a duce cuvantul lui Dumnezeu in toata lumea.
Dar nu pe toti i-a imbracat, nici pe toti i-a ales. Ca daca i-ar fi ales pe toti, unde mai era alegerea cea dintai ? A ales numai pe cei doisprezece Apostoli, si a mai trimis inca saptezeci de ucenici, cate doi inaintea fetei Sale, de ajutor celor doisprezece. Vezi ca Apostolul Petru l-a pus pe Filolog, pe Matia, pe Cleopa, l-a pus pe Timotei si pe Hermes.
Cei doisprezece Apostoli pe toti cei saptezeci i-au facut episcopi si i-au trimis in diferite parti sa vesteasca Evanghelia mantuirii. Pana aveau sa se faca alti ucenici, i-a pus pe cei saptezeci de Apostoli sa pastoreasca Biserica lui Hristos. Iata, pe Timotei l-a pus Sfantul Pavel episcop in Efes si pe Tit l-a pus in Creta. Acestia n-au fost din numarul celor 12, ci au fost din cei 70, ca sa arate ca ierarhia Bisericii incepe din cei doisprezece si se continua cu cei saptezeci de Apostoli. Cei doisprezece Apostoli au lasat in locul lor pe episcopii de astazi, iar cei saptezeci au fost urmati de preoti. Asa arata Sfantul Vasile : " Preotii tin locul celor saptezeci de Apostoli, iar episcopii tin locul celor doisprezece Apostoli, pana la sfarsitul lumii, asa cum Hristos a pus ierarhia de la inceput ". (Parintele Cleopa Ilie)

Ce înţelegem noi din cele prezentate mai sus de către vrednicul de pomenire părinte Cleopa Ilie ? 
Cine sunt apostolii de astazi? 
Cine sunt abilitati in zilele noastre de Iisus Hristos Domnul nostru sa invete popoarele, sa le boteze, sa le propovaduiasca Evanghelia Sa? 
Cine are darul Duhului Sfant asupra lor cu ajutorul Caruia savarsesc Sfintele Taine, poruncite de Iisus Hristos Dumnezeul nostru? 

Raspunsul corect este cu siguranta episcopii si preotii într-un cuvânt ierarhia bisericească a  bisericii noastre dreptmaritoare crestine care nu s-au abatut de la invataturile lasate de Mantuitorul nostru Iisus Hristos Dumnezeul nostru. Acestia prin Taina Hirotoniei au primit puterea Duhului Sfant de a savarsi celelalte sfinte taine: Botezul, Mirungerea, Impartasania (Cuminecatura), Spvedania (Pocainta), Sfantul Maslu si Cununia. Nimeni nu poate face aceste taine fara Duhul Sfant. De fapt, Duhul Sfant al lui Dumnezeu Tatal trimis de Fiul la Cincizecimi peste sfintii apostoli lucraza pana in zilele noastre in Biserica noastra Ortodoxa prin episcopii si preotii nostrii. De aceea sa ne ferim cu toata fiinta noastra de a asculta vorbele mieroase ale altor păstori ce apartin sectelor sau altor culte religioase. Acestia chiar daca au din nastere darul oratoriei sau dragoste de Hristos, prin simplul fapt al neascultarii de păstorii reali ai Bisericii lui Hristos îşi arogă drepturi si abilitaţi de propovaduitori si învăţători ai Domnului fără a fi îndemanţi însă de Duhul Sfânt ce purcede de la Tatal şi care odihneşte în Fiul. Aceştia sunt îndemnaţi de duhul răutăţii şi al minciunii diavolul, care ştie Sfânta Scriptură din scoaţă în scoarţă, că doar a trăit-o pe "pielea" lui de-a lungul istoriei omului. Lucifer şi slujbaşii lui urăsc Biserica Ortodoxă,  dreptmăritoare creştină şi străbună, deoarece aici odihneşte Duhul Sfânt al Lui Dumnezeu Tatăl ce a fost trimis de Fiul. Duhul Sfânt sălăşuieşte în inimile episcopilor, preoţilor şi tuturor creştinilor ortodocşi adevăraţi care respectă Cuvântul Domnului şi îl săvârşesc pe El. 
Toate sectele şi cultele creştine, rupte din Biserica noastră străbună prin viclenia diavolului nu au pe Duhul Sfânt. Credincioşii acestor denominatiuni creştine sunt păcăliţi de duhurile necurate că sunt "adevăraţii creştini" ai zilelor noastre, că ei sunt biserica lui Hristos şi că ceilalţi mai ales ortodocşii sunt păgâni farisei. Câtă perversitate psihică inoculată de diavolul există în aceşti oameni, săracii de ei. Se nasc si mor fără a fi botezaţi real de Duhul Sfânt, ci numai de apa unui râu, aidoma unui botez al pocăinţei oarecum asemănător cu cel săvârşit în râul Iordanului de către Ioan Botezătorul. Dar acest botez nu are pecetea Duhului Sfânt. Oamenii sunt doar păcăliţi în mintea lor de către vrăjmaşul diavol că sunt creştini botezaţi. Însă cel care i-au botezat, pastorul sau preotul acelei denominaţiuni creştine, nu are pe Duhul Sfânt asupra sa când săvârşeşte această taină. Nu are continuitate apostolică în timp în lungul şir de puneri a mâinilor pe creştetul capului la hirotonie de către episcopi mergând înapoi în timp până la vremurile apostolilor. Aici este marea înşelare a sectelor. Nu se mântuiesc. Chiar dacă sunt oameni cuvioşi, credincioşi, cunoscători ale sfintelor scripturi, neascultarea strămoşilor lor atunci când s-au rupt din Biserica străveche Ortodoxă, şi împietrirea inimilor lor în aceste rătăciri îi fac practic insensibili la chemarea adevărată la Hristos făcută de către episcopii şi preoţii ortodocşi. Nu vor avea scuze la judecată. Ei ştiu rădăcinile lor spirituale. Cunosc cum au luat fiinţă acele secte sau culte însă mândria drăcească de a se opune Duhului Sfânt din Biserica Ortodoxă care lucrează prin slujitorii şi credincioşii ei îi fac duşmani ai Sfintei Treimi. Orice păcat se iartă, dar hula împotriva Duhului Sfânt nu se va ierta în veacul veacului.

Sfinţii apostoli trimişi în lume de către Fiul Lui Dumnezeu Iisus Hristos au hirotonit episcopi şi preoţi dintre ucenicii lor şi credincioşii locurilor pe unde mergeau. Au întemeiat biserici lăsând în urma lor episcopii şi preoţi care propovăduiau în continuare învăţăturile Sfintei Evanghelii lăsate de către ei acelora. Episcopii la rândul lor hirotoneau preoţi care înaintau în vârstă si învăţătură devenind şi ei la rândul lor episcopi prin punerea mâinilor de către alţi episcopi şi tot aşa până în zilele noastre. De la Marea Schismă a bisericii din 1054 a început măcelul diavolului în rândul bisericii lui Hristos. Anatema aruncată asupra bisericii de apus de către Patriarhul Constantinopolului Mihail I Cerularie (1043-1058), lăsând deoparte ambiţiile şi neînţelegerile lumeşti de ordin jurisdicţional, datorită marilor schimbări aduse de biserica Romei în cultul religios şi adoptarea unei atitudini autoritare ale Papei Leon al IX-lea (1049-1054) considerându-se infailibil (papa nu greşeşte, nu are păcat), ei bine prin acel act de excomunicare papa a fost exclus din dipticile străvechi ale bisericii şi ruperea bisericii de apus de biserica apostolică, în plan spiritual Duhul Sfânt părăsind această biserică. Poate par cuvinte grave şi unii dintre dumneavostră credeţi că spun cuvinte grele asupra bisericii romano-catolice, însă privind la evoluţia acesteia de la 1054 până astăzi ne putem da lesne seama că nefiind Duhul Sfânt asupra slujbaşilor altarurilor lor, au adoptat de-a lungul timpului tot felul de invenţii şi inovaţii nemaiîntâlnite pâna la marea schisma. Filique, purgatoriul, infailibilitatea papală, indulgenţele, celibatul obligatoriu al preoţilor, folosirea azimei în loc de prescuri, neîmpărtăşirea credincioşilor şi cu sângele Domnului, apoi tot felul de decizii mai mult politice cu privire la jurisdicţii în anumite ţări şi imperii, Inchiziţia, etc., etc, ne dovedesc faptul că Duhul Sfânt nu mai este cu papa şi slujitorii altarului. De fapt la ora actuala Biserica Romano-Catolică este mai mult stat. Ştiaţi că statul Vatican are cea mai întinsă suprafaţă de pe glob? Da, toate parohiile şi domeniile bisericii romano-catolice din toată lumea nu aparţin statului unde acestea îşi au rezidenţa, ci Statului Vatican. Acum există interese foarte mari financiare şi de putere care practic fac imposibilă o revenire a acestei mari bisericii la matca iniţială de unde a plecat în 1054. 

Apoi, în timp, din biserica romano-catolică s-a desprins protestantismul lui Luther, Jean Calvin, John Smyth, Jan Hus, John Wycliffe, Huldrych Zwingli, etc, etc. Încă o dovadă că Duhul Sfânt nu era cu aceşti slujbaşi ai bisericii care au condus turmele lor pe cărări rătăcite împotriva voinţei lui Dumnezeu de a fi o singură turmă şi un păstor. 
Din Protestanţi au ieşit neoprotestanţii care se împotrivesc cinstirii Maicii Lui Dumnezeu şi au tot felul de interpretări rău intenţionate cu privire la cultul icoanelor, cinstitelor sfinte moaşte şi a preoţilor ortodocşi. Iar ne dăm seama cât de mult s-au îndepărtat aceşti oameni de învăţăturile lăsate de Domnul nostru Iisus Hristos apostolilor săi.
În concluzie, cine are urechi de auzit să audă şi cine are ochi de văzut să vadă că în Biserica Ortodoxă este izvorul de apă vie promis de Mântuitorul femeii samarinence la fântâna lui Iacov. Aici găsim izvorul Duhului Sfânt purces de la Tatăl şi trimis de Fiul în permanenţă episcopilor şi preoţilor ortodocşi creştini. 
Chemarea Bisericii Ortodoxe către Iisus Hristos Domnul se face către toţi oamenii deopotrivă, indiferent de naţionalitate, sex, religie, culoare a pielii sau alte caracteristici ce diferenţiază pe oameni. Toţi suntem chemaţi să ne botezăm în numele Tatălui şi Fiului şi Duhului Sfânt prin Taina botezului săvârşită de urmaşii de drept ai Sfinţilor Apostoli, episcopii şi preoţii Bisericii Ortodoxe. Trebuie numai să înţeleagă omenirea că la Tatăl nu se ajunge decât prin Fiul cu ajutorul Duhului Sfânt. 
Sfinţii Apostoli au luptat cu forţele nevăzute ale întunericului, aducând lumină în lume prin vestirea Evangheliei pe toate meridianele lumii. Urmaşii lor vrednici de laudă şi de cinstire au murit de asemenea ca niste martiri ai lui Hristos luptându-se cu vrăjmaşii diavoli ce stăpâneau sufletele oamenilor. Şi în zilele noastre episcopii şi preoţii bisericii ortodoxe cheamă în permanenţă pe oameni la mântuire pe toate meridianele lumii. Sunt parohii ortodoxe pe toate continentele, deci nu există scuza că nu au auzit chemarea lui Hristos Fiul lui Dumnezeu Tatăl prin predicile şi chemările făcute de gurile episcopilor şi preoţilor. Nu au nicio scuză la Judecata de Apoi.
Deci, să ne iubim unii pe alţii precum şi Hristos ne-a iubit pe noi, spunând celor rătăciţi că sunt pe cărări străine Domnului, făcându-ne şi noi asemenea ucenicilor apostolilor care au mărturisit pe Hristos Dumnezeu chiar în casa duşmanilor Lui. 
Sa avem curajul să îl mărturisim corect şi cu credinţă (ortodox) pe Iisus Hristos ca Fiul lui Dumnezeu oriunde avem prilejul, la serviciu, la şcoală, în adunări şi anturaje, în orice împrejurare şi prin orice mijloace. Numai aşa vom căştiga Împărăţia lui Dumnezeu la sfârşitul nostru din lumea aceasta sau la Judecata de Apoi. Iar pe episcopii şi preoţii ortodocşi săi respectăm şi să-i cinstim cu respectul ce se cuvine ca urmaşi ai Sfinţilor Apostoli. Amin

Gherasim Ogheru

"Zis-a Domnul către ucenicii Săi: pe cel ce Mă va mărturisi pe Mine în faţa oamenilor, îl voi mărturisi şi Eu în faţa Tatălui Meu Care este în ceruri; dar de cel ce se va lepăda de Mine în faţa oamenilor, de acela Mă voi lepăda şi Eu în faţa Tatălui Meu Care este în ceruri. "









EVANGHELIA ZILEI

Ajutati la construirea Catedralei Neamului

construimcatedrala.ro

Contor Web


Totalul afişărilor de pagină ultimele 7 zile

web site traffic statistics