SINTII IMPARATI CONSTANTIN SI MAMA SA ELENA

În fiecare an  pe 21 mai, Biserica Ortodoxă, cat si cea Romano-Catolică îi sărbătoresc pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, cei "întocmai cu apostolii". Vieţile lor sunt considerate adevărate modele de urmat, Constantin rămânând în istorie ca împăratul roman care a acordat adevărata libertate creştinismului. Istoricii bisericeşti Eusebiu de Cezareea si Lactanţiu povestesc minunea trecerii la creştinism a împăratului Constantin:in anul 312, in ajunul bătăliei din 28 octombrie, in care s-a confruntat cu Maxenţiu, la Pons Milvius (Podul Vulturului), Constantin a văzut pe cer, ziua, deasupra soarelui, o cruce luminoasa. Pe aceasta scria "in hoc signo vinces" (prin acest semn vei învinge).
In noaptea dinaintea luptei, împăratului i s-a arătat in vis chiar Iisus Hristos, care i-a cerut sa pună Sfânta Cruce pe steagurile armatei sale, ca semn protector. A doua zi, minunea s-a produs: armata lui Constantin, de doar 20.000 de soldaţi, a învins mult mai numeroasa oştire a lui Maxenţiu, care număra 150.000 de luptători. Considerând reuşita acestei victorii drept un ajutor de la Dumnezeu, împăratul i-a mărturisit lui Eusebiu, sub jurământ, ca semnele care i s-au arătat l-au făcut sa treacă de partea creştinilor.
La scurt timp, in ianuarie 313, Constantin cel Mare da Edictul de la Milano, prin care creştinismul devine "religio licita" (adică, religie permisa), sfătuindu-i pe romani sa adopte aceasta credinţa. Totuşi, Constantin nu a declarat creştinismul religie de stat, acest lucru făcându-l, mai târziu, in anul 380, împăratul Teodosie cel Mare.
Prin Edictul de la Milano din anul 313, Constantin devine un adevărat protector al creştinismului, toate deciziile sale politice demonstrând acest lucru. Astfel, sub conducerea sa au fost adoptate mai multe masuri in favoarea Bisericii, preoţilor le-au fost acordate subvenţii si au fost scutiţi de anumite obligaţii municipale.
Spiritul creştin a influenţat si sistemul legislativ: s-a renunţat la pedepsele mult prea aspre, viata celor din închisori s-a îmbunătăţit, eliberarea sclavilor a fost simplificată (dându-li-se dreptul episcopilor si preoţilor de a-i putea declara liberi in biserici). Legea a fost modificata in scopul de a ii proteja pe săraci, pe orfani si pe văduve. De asemenea, tot împăratul Constantin a fost cel care a generalizat in întreg Imperiul Roman, în anul 321, considerarea duminicii drept zi de odihna. Astfel, aceasta a devenit o sărbătoare săptămânală, în care până şi soldaţii asistau la slujbe.
            Cu aceeaşi credinţa in Dumnezeu ca a fiului ei, Elena, mama lui Constantin, merge la Ierusalim, in fruntea unei sfinte solii, pentru a căuta crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos si pentru a descoperi locul in care Mântuitorul a fost îngropat. Nu a abandonat căutările pana când, la 14 septembrie 326 a adus Sfânta Cruce in fata credincioşilor din imperiu. Descoperirea locului in care Iisus a fost îngropat a fost cinstita prin ridicarea Bisericii Mormântul lui Iisus (in anul 330), chiar acolo unde existase cavoul familiei lui Iosif de Aritmathia. De asemenea, Sfânta Elena şi-a susţinut fiul in toate realizările sale, una dintre cele mai mari fiind ctitorirea unei noi capitale a imperiului: Constantinopolul (oraşul lui Constantin). Inaugurat in anul 330, pe locurile fostului Bizanţ (şi ale actualului oraş turc Istambul), Constantinopolul devine capitala creştina a imperiului, cu multe biserici si foarte pitoresc. De aceea, la vremea respectiva, a fost numit "Roma cea noua", strălucind mai puternic decât Roma antica. Domnia primului împărat creştin al Imperiului Roman a durat peste 30 de ani (306 - 337), fiind o mare binecuvântare pentru Biserica - a fost momentul in care acesteia i s-a dat libertate, după o lunga perioada de interdicţie şi persecuţii.     
       Constantin cel Mare a murit la 22 mai 337, in Duminica Rusaliilor, şi a fost înmormântat în Biserica Sfinţii Apostoli, una dintre multele aşezăminte religioase construite chiar sub conducerea sa. Pentru meritele şi serviciile aduse creştinismului, Biserica l-a cinstit în mod deosebit, trecându-l în rândul sfinţilor, împreună cu mama sa, sfânta Elena, şi numindu-l isapostolos - "cel întocmai cu Apostolii", atribuindu-i cu înţelepciunea lui Solomon şi blândeţea lui David.



EVANGHELIA ZILEI

Ajutati la construirea Catedralei Neamului

construimcatedrala.ro

Contor Web


Totalul afişărilor de pagină ultimele 7 zile

web site traffic statistics