Halloween … sarbatoare pagana!

“Halloween-ul este una dintre cele mai vechi sarbatori, originile ei gasindu-se cu mii de ani in urma. Sarbatoarea pe care o cunoastem sub numele de Halloween a fost influentata, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. centuries. In Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul de la Samhain, iar la crestini Sarbatoarea Tuturor Sfintilor sau a Tuturor Sufletelor.


Cu sute de ani in urma, actuala Mare Britanie si Nordul Frantei erau populate de celti. Celtii venerau natura si aveau numerosi zei, iar Zeul Soarelui era zeul lor favorit. Acest zeu era cel care ocrotea munca si stabilea zilele de sarbatoare si de odihna, era cel care crea frumusetile pamantului si facea recoltele sa creasca.

Celtii sarbatoreau Anul Nou pe data de 1 Noiembrie. Fiecare an nou era celebrat cu un festival, care marca sfarsitul "sezonului soarelui" si inceputul "sezonului intunericului si frigului".

In 31 octombrie, dupa ce toate campurile erau recoltate si depozitate, toate focurile erau stinse. Druizii, preotii celtilor, se intalneau pe o culme din padurea de stejari - stejarii erau considerati copaci sacri. Druizii erau cei care aprindeau noile focuri, facand sacrificii de bucate si animale. In timp ce druizii executau dansuri rituale in jurul noilor focuri, sezonul soarelui trecea iar sezonul intunericului incepea.

Cand se facea dimineata, druizii daruiau o torta aprinsa in noile focuri fiecarei familii cu care acestea urmau sa-si aprinda focurile in gospodarii. Aceste focuri erau menite sa incalzeasca casele si sa le ocroteasca de spiritele intunericului.

In primul secol dupa Christos, Roma invadeaza Britania. Romanii au adus cu ei numeroase festivaluri si obiceiuri proprii. Unul dintre acestea a fost si festivalul cunoscut sub numele de "Ziua Pomona", numit asa dupa zeita romana a fructelor si gradinilor. Si aceasta sarbatoare se celebra in jurul datei de 1 noiembrie. Dupa sute de ani de stapanire romana, obiceiurile festivalului celtic Samhain si traditiile romane de Ziua Pomona s-au amestecat, devenind o sarbatoare unica care se celebreaza toamna.

Urmatoarea influenta a aparut o data cu raspandirea noii religii crestine in Europa si Britania. In anul 835, Biserica Romano-Catolica a transformat ziua de 1 noiembrie intr-o sarbatoare crestina, care celebreaza toti sfintii. Aceasta zi era numita Ziua Tuturor Sfintilor, sau Hallowmas, sau All Hallows. Decenii mai tarziu, Biserica a stabilit o sarbatoare si in 2 noiembrie. Aceasta sarbatoare era numita Ziua Tuturor Sufletelor si era destinata celebrarii celor morti. Era sarbatorita cu numeroase focuri si parade la care oamenii participau imbracati in ingeri, sfinti sau diavoli.

Dar raspandirea crestinismului nu i-a facut pe oameni sa-si uite vechile lor traditii. In ajunul zile de All Hallows, pe 31 octombrie, oamenii au continuat sa celebreze festivalurile de Samhain si Ziua Pomona Day. De-a lungul anilor, traditiile tuturor acestor sarbatori s-au combinat. 31 octombrie a devenit cunoscuta ca All Hallow Even, apoi All Hallow's Eve, Hallowe'en, si, in cele din urma - Halloween. (citat de pe situl http://www.halloween-romania.ro/despre-halloween-istorie.html )”



Concursul Felinarul lui Jack.

Deşi această tradiţie este îmbrăţişată de majoritatea americanilor, puţini cunosc originile dovleacului de Halloween, care provine dintr-un mit irlandez. Potrivit legendei, un om numit “Stingy Jack” l-a invitat pe dracul să ia masa cu el.Nevrând să plătească pentru consumaţie, a reuşit până la urmă să-l convingă pe necuratul să se transforme într-o monedă cu care ar putea plăti masa. Apoi, trişând, a păstrat moneda în buzunar lânga o cruciuliţă de argint care l-a împiedicat pe diavol să-şi recapete forma. Până la urmă, Jack l-a eliberat pe diavol cu condiţia să nu-l bată la cap timp de un an şi dacă va fi să moară nu-i va lua sufletul.

Anul următor, de Halloween, Jack l-a păcălit din nou pe diavol să se urce într-un pom după nişte fructe şi în acest timp el a sculptat o cruce pe copac pentru ca diavolul să nu se mai poată da jos decât dacă nu-l va deranja timp de 10 ani. La scurt timp Jack a murit, exact de Halloween, şi Dumnezeu nu a dorit să-i dea voie unui netrebnic ca el în rai. În acelaşi timp, diavolul a zis că se ţine de promisiune nelăsându-l în iad. L-a trimis pe acesta în noaptea de Halloween doar cu o lampă pe care Jack a pus-o într-un dovleac sculptat.

De la această legendă s-a păstrat tradiţia şi până în zilele de astăzi cu sculptatul dovleacului de Halloween.

Cele mai inspaimantatoare si hidoase felinare vor fi premiate cu diplome si cadouri.



Constatam deci ca aceasta poveste nu contine nimic sfant in ea, practic este o inselatorie crasa pentru cei cu minti slabe, de parca diavolului, care este duh nu materie, i se poate intampla asemenea bazaconii.

Practic acest felinar facut din dovleac reprezinta simbolic pe diavolul. Forma sa hidoasa si privirea inspaimantatoare a acestui felinar da fiori reci privitorilor in timpul noptii.



Citind mica istorie a acestei sarbatori relatata mai sus, importata de cativa ani buni si pe plaiurile noastre mioritice si privind din perspectiva gandirii crestine ortodoxa, constatam fara tagada ca este vorba despre o sarbatoare pagana in care demonii influenteaza oamenii sa denatureze si sa umileasca conditia umana prin batjocura adusa chipului si infatisarii lui Dumnezeu – Omul. Prin purtarea de masti hidoase, pictarea fetelor, imbracarea de costume ciudate si inspaimantatoare precum si prin sarbatorirea in timpul noptii cu focuri si urlete se desfasoara practic o ceremonie satanica bazata pe haos, spaima, ura, extaz si posedare satanica.

De cativa ani asistam nepasatori la derularea acestei manifestari si ce este mai trist este ca a inceput sa se manifeste mai intai in randul tinerilor in scoli cu concursul unor profesori si invatatori care nu sunt dusi de multe ori la biserica avand gandire materialist dialectica, atee, cu reminiscente nocive ale ideologiei comuniste. Acesti dascali ai copiilor nostrii promoveaza cu dezinvoltura aceste manifestari satanice ca si cum ar fi vorba despre o sarbatoare nevinovata pentru copii, un carnaval cu masti si diferite concursuri care de care mai ciudate amintind binecunoscutul concurs de felinare din dovleac.

Toate aceste manifestari necrestine cu iz de iad si cu fiori demonici nu fac altceva decat sa provoace teama si mister prin care inconstient de catre participantii la aceste serbari se invoca spiritele satanice care se aduna in locurile unde se tin aceste petreceri.

Este sarbatoarea slujbasilor diavolului: vrajitori, magicieni, ocultisti, spiritisti, cand in aceasta noapte fac cele mai puternice vraji si incantatii satanice.

Prin participarea la aceste serbari si manifestatii are loc o posedare involuntara a celor imbracati in demoni, zombi, magicieni si vrajitori prin curajul ce il capata in spatele mastilor, tupeul si obraznicia cu care se manifesta, dandu-le falsul sentiment ca sunt chiar ceea ce semnifica acel costum si masti de pe fete.

Vorbim aici si acum crestinilor care cred in existenta lui Dumnezeu si a puterilor ingeresti. Ceilalti necredinciosi nu au cum sa admita aceste lucruri. Esenta lor materialist dialectica, natura lor spirituala fara constiinta religioasa este in contradictie cu invataturile crestine si insasi cu Iisus Hristos pe care il batjocoresc prin ignoranta si negarea dumnezeirii Lui.

Toti crestinii ar trebui sa reactioneze la ademenirea acestei ispite demonice si sa respinga categoric desfasurarea sau participarea la aceste serbari pagane. Dar “duhul lumii acesteia” ii indeamna sa participe fiindu-le rusine cu Dumnezeul lor si cu credinta stramoseasca. Lipsa unei consilieri spirituale si a unui duhovnic ce poate sa le arate adevarata fata a acestei lumi pe multi “crestini” cu numele ii lasa indiferenti si considera ca nu este nimic periculos in practicarea unor asemenea petreceri cu aspect de ritual ocult.



Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi sub egida Fundaţiei Sf Martiri Brancoveni, la iniţiativa unui grup de părinţi s-a initiat un memoriu catre cadrele didactice din Romania prin care li se explica nocivitatea acestor manifestari in scoli si li se cere sa renunte la organizarea acestor ritualuri cu tenta satanista in unitatile de invatamant.



Memoriul poate fi citit aici: MEMORIU: "Ora de religie de astazi: HALLOWEEN-ul"



Dragi drept credinciosi crestini, luati aminte la duhul lumii acesteia si feriti-va de uneltirile perfide ale lumii intunericului.

Sa ne rugam Domnului Nostru Iisus Hristos sa ocroteasca si mantuiasca de lumea iadului pe toti cei care nu accepta inca din timpul vietii lor lucrurile satanei.

EVANGHELIA ZILEI

Ajutati la construirea Catedralei Neamului

construimcatedrala.ro

Contor Web


Totalul afişărilor de pagină ultimele 7 zile

web site traffic statistics