EVANGHELIA - Cuvântul lui Dumnezeu care ne vindecă

Trăim într-o vreme când numărul bolnavilor se află într-o continuă creştere. Este mare nevoie de această slujbă vindecătoare, Maslul, care face parte din cele şapte Taine ale Bisericii Ortodoxe.
Slujba Sfântului Maslu este în sine o rugăciune stăruitoare la bunul Dumnezeu, ca să dăruiască sănătate tuturor care se află în suferinţă, Toată rânduiala Maslului este înălţătoare: ea este formata din texte liturgice şi texte biblice care merg la suflet, pătrund adânc în inima noastră.

Una din cele mai emoţionate rugăciuni ale Maslului este cea de la urmă, pe care unul din preoţii slujitori o rosteşte cu voce tare, în timp ce un alt preot pune Evanghelia deschisă pe capul unuia din cei bolnavi. Acest ritual este foarte mişcător. Preotul ia de pe masă Sfânta Evanghelie pe care o sărută mai întâi părintele, se închină, pentru că Evanghelia nu este o simplă carte, ci ea este Cuvântul lui Dumnezeu care vindecă. lisus Hristos, ne spune Evanghelia, a făcut nenumărate minuni doar prin cuvânt. Atunci când s-a întâlnit în lerusalim cu un om foarte bolnav, paralizat de 38 de ani în suferinţă, l-a întrebat: ,,vrei să te faci sănătos?" la care bolnavul i-a răspuns imediat: ,,da, Doamne"; şi lisus îi spune îndată: ,,ia-ţi patul tău, (era un fel de targă) şi umblă" şi Evanghelia afirmă că îndată s-a făcut sănătos, doar prin cuvântul lui Dumnezeu.
lată de ce, la oficierea slujbei Sfântului Maslu, este nevoie şi de această carte sfântă, numită Evanghelia. 
Asa cum vă spuneam, după a şaptea rugăciune de la Maslu, preotul ia Evanghelia în mâini, o sărută şi o dă spre închinare şi sărutare sfântă persoanei bolnave, pentru care se face slujba Maslului.
Acea persoană se închină, o sărută şi o deschide. Nu contează la ce pagină s-a deschis Evanghelia; nu este important cu ce literă începe textul Evangheliei sau ce culoare are textul Evangheliei.
lubiţilor, Evanghelia este Evanghelie de la un capăt la celălalt.
Peste tot descoperim cuvintele lui Dumnezeu care sunt dătătoare de viaţă, care ne hrănesc şi ne adapă sufletul din noi.
Preotul pune Evanghelia deschisă pe capul celui bolnav. Este foarte important şi acest ritual, prin care ne atingem cu credinţă de un lucru sfinţit: icoană, moaşte, cruce, Evanghelie, etc. Biblia, Cartea Sfântă, ne spune că în perioda apostolică se făceau multe minuni de vindecare prin tot felul de mijloace: chiar umbra unui apostol dacă trecea peste un bolnav, acesta se vindeca. Contează mult credinţa, adică încrederea în puterea de vindecare a lui Dumnezeu. Preotul să aibă încredere în puterea Sfântului Maslu şi de asemenea bolnavul să-şi pună toată încrederea şi nădejdea în puterea de vindecare care vine numai de la Dumnezeu! El ne vindecă de orice. Să credem cu tărie acest lucru!
Dumnezeu lucrează cu putere prin preoţi, prin Evanghelie prin Sfânta Sa Biserică care este: ,,una, sfântă, sobornicească şi apostolică ". În timp ce Evanghelia este deschisă cu coperţile în sus, preotul citeşte cu voce tare o frumoasă rugăciune din care reiese clar esenţa Sfântului Maslu, care este o lucrare a lui Dumnezeu.
Preotul, când pune Evanghelia pe bolnav, zice: ,,nu pun mâna mea cea păcătoasă peste capul celui bolnav care a venit la Tine, Doamne, cu pocăinţă şi credinţă, ci pun mâna Ta cea puternică şi tare, care se află în această Sfântă Evanghelie, pe care slujitorii cei împreună cu mine o ţinem deschisă peste capul servului Tău " şi i se spune numele bolnavului şi în continuare preotul se roagă pentru iertarea păcatelor săvârşite de cel bolnav. Cu toţii greşim. Nu există om viu care să nu păcătuiască într-un fel sau altul. 
Cu toţii avem nevoie de iertare!






Pr.Prof.Dr. Mihail Milea 
Parohia Sfântul Sava de la Buzău

EVANGHELIA ZILEI

Ajutati la construirea Catedralei Neamului

construimcatedrala.ro

Contor Web


Totalul afişărilor de pagină ultimele 7 zile

web site traffic statistics