O întâlnire cu Iisus Hristos

Asistăm în fiecare an la sfârşit de decembrie la un spectacol magnific plin de culoare şi de bucurie. Mii de beculeţe, brazi uriaşi împodobiţi cu ghirlande multicolore, jocuri de artificii, orăşele ale copiilor cu sute de tarabe pline de jucării şi dulciuri, sunet de zurgălai pe melodii vesele de iarnă, moşi de zăpadă frumoşi împodobiţi, o perioadă a anului plină de veselie şi de cadouri oferite celor dragi. Toate posturile de radio şi televiziune de pe tot mapamondul transmit veşti despre bucuria cadourilor şi a copiilor, despre fel de fel de oferte şi tentaţii, toate având ca scop doar aţâţarea poftelor în scopul creşterii vânzărilor la fel de fel de produse şi servicii.
În mijlocul tuturor acestor evenimente, de o feerie deosebită, se află un singur personaj care animă toate aceste activităţi. Este un personaj vesel, plin de zâmbet şi de bucurie, care iubeşte nespus copiii şi nu numai, cărora le face daruri din belşug în noaptea de Crăciun. Toată lumea îl iubeşte şi toţi sunt cu numele lui pe buze. Toţi vor să se întâlnească cu el, toţi vor să primească de la el un cadou şi să se bucure împreună cu el. Deja este un idol şi un erou al multor oameni în aceste momente de sărbătoare. Se fac filme artistice cu el, desene animate, în reclame este nelipsit, este afişat pe toţi pereţii şi pe toate panourile publicitare. În toate direcţiile unde priveşti este aproape imposibil să nu îi vezi chipul zâmbitor. Deja devine agasant şi practic îţi vine să îl ignori când îi vezi chipul. Cred că aţi înţeles despre cine este vorba. Da, este MOŞ CRĂCIUN. Este luna lui. Toată lumea îl aclamă, îl doreşte şi îl iubeşte. 
 
De fapt este o situaţie deosebit de tristă pe lângă aparenta bucurie a lumii. De ce este tristă? Pentru că Cel pe care trebuie să îl iubim cu adevarat şi să ne fie drag şi apropiat este ignorat total. Acest Moş Crăciun, un personaj cumsecade de altfel, a reuşit să îi ia locul în totalitate în atenţia lumii. Acum vedem chiar urări în limba engleză cu mesajul „Merry Xmas” pentru ca numele Lui să fie în totalitate şters din atenţia imediată a societăţii. Peste tot vezi şi auzi doar urări fade fără consistenţă de „Crăciun Fericit” sau „Sărbători Fericite” fără să promoveze adevăratul mesaj al sărbătorii Crăciunului. Toţi îşi urează sănătate, mulţi ani prosperi şi mulţi bani. Toată lumea este într-un fel de miraj colectiv, fermecaţi de o sărbătoare ce îşi pierde an de an sensul adevărat.
Din cele de mai sus tragem concluzia că societatea umană, mai ales cea creştină este foarte departe de Cel pe care îl aşteptăm acum să se nască între noi. Foarte puţin se mai aud pe la unele posturi de radio sau TV colinde tradiţionale româneşti unde se aminteşte printre arhaisme şi regionalisme numele Domnului Iisus Hristos. O foarte mică parte dintre oameni au înţeles adevăratul sens al sărbătorii Crăciunului. Această zi minunată a naşterii Domnului nostru Iisus Hristos este înţeleasă în adevăratul sens duhovnicesc de o mica parte a oamenilor. Aceştia mărturisesc acest eveniment din istoria omenirii şi înţeleg pe deplin necesitatea ca Fiul lui Dumnezeu să se întrupeze în om şi să pătimească atât de crud pentru omenire. Însă ce este şi mai trist este faptul că dintre aceştia o şi mai mică parte pun accentul pe adevăratul sens al sărbătorii Crăciunului şi anume pe întâlnirea cu Domnul Iisus Hristos în peştera inimilor noastre. Puţini urmăresc să trăiască bucuria întâlnirii cu Iisus prin taina Euharistiei harice. Puţini doresc să îl întâmpine pe Domnul Hristos cum se cuvine, curăţaţi atât trupeşte cât mai ale duhovniceşte, cu umilinţă şi cu nădejde de mântuire a sufletelor. Majoritatea semenilor noştrii se limitează doar la o sărbătoare declarativă, încă un prilej de chefuri sau de mâncăruri gustoase după o perioadă în care nu au postit şi nu s-au pregătit spiritual pentru a-L primi pe Hristos. Pentru aceştia este Crăciunul gastronomic, Crăciunul cadourilor şi urărilor de sănătate şi prosperitate strict materială, fără o trăire interioară adecvată.
Noi în care categorie de oameni ne încadrăm?
Avem noi oare sufletele pregătite să îl întâmpinăm pe Hristos cum se cuvine în inimile noastre? Ne-am cercetat faptele şi viaţa noastră şi am obţinut iertare de păcate şi dezlegare de ele de la preot prin Taina Sfintei Spovedanii? Ne-am unit noi cu Împăratul Hristos prin taina Sfintei Împărtăşanii? Suntem cu Domnul în permanenţă pe calea vieţii noastre? Avem o relaţie apropiată cu El? Vorbim noi cu El mereu în gândul nostru? Îl iubim noi cel mai mult pe Iisus Hristos decât pe orice altă persoană din această lume? Ardem de dor în inimile noastre să ne întâlnim cu El? Îl iubim noi pe Domnul Iisus Hristos din toată inima noastră, din tot sufletul nostru şi din tot cugetul nostru?
Iată întrebări ale căror răspuns ne arată ce relaţie avem noi cu El.
Astăzi majoritatea oamenilor cu care stai de vorbă spun că sunt religioşi. Ce este interesant că majoritatea au religie dar nu au relaţie directă cu Domnul Iisus Hristos, Mântuitorul nostru. Aceştia merg foarte rar la Sfânta Biserică, nu se roagă în particular acasă cu întreaga lor familie, trăiesc nespovediţi şi neîmpărtăşiţi poate din copilărie, trăiesc în păcate grele şi totuşi spun că sunt creştini ortodocşi. Şi aici ne referim doar la creştinii cu numele, iar după faptă sunt mai răi ca diavolii care îi inspiră în tot ceea ce fac în viaţă. De fapt aici este păcăleala pe care Satan o face oamenilor. Să fie religioşi, să spună ce ei cred în Dumnezeu, că sunt creştini, să pozeze în societate în diferite ocazii ca buni creştini, dar de fapt ei trăiesc nepocăiţi şi nedezlegaţi de păcate. Mântuire fără credinţă şi fapte bune în numele Domnului nu se poate iar credinţă fără pocăinţă nu există. Taina Sfintei Spovedanii este una din cele mai la îndemână modalităţi de a ne apropia de Dumnezeu şi de a ne întâlni cu El direct.
Revenind la perioada actuală a apropiatei Sărbători a Naşterii Domnului trebuie menţionat faptul că toţi aceşti „creştini” lumeşti care nu doresc decât să fie plăcuţi de cei din jur, respectaţi, plini de bani şi de bunuri materiale, râvnind la poziţii sociale foarte înalte şi bune, ei sărmanii sunt de fapt cei mai săraci oameni din lume. Ei nu-L au în inima lor pe Mântuitorul Hristos care să le povăţuiască paşii în viaţă. Sau dacă îl au nu sunt conştienţi de acest fapt, trăind doar după voia lor şi păcălindu-se cumva că dacă mai merg din an în Paşte la biserică să aprindă o lumânare sunt şi împăcaţi cu Dumnezeu. Este o viaţă fără relaţie directă cu Hristos. Este exact ca şi cum mai mulţi oameni lucrează la o firmă dar nu-şi cunosc personal patronul. Este o viaţă de plâns, pentru că numai la El este toată bucuria şi fericirea, după cum ne spune chiar Mântuitorul: „Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu, şi toate celelalte vi se vor adăuga vouă!”
Dacă nu îl primim cum se cuvine pe Hristos în aceste zile, ci numai ne bucurăm prin chefuri cu mâncăruri tradiţionale, prin băuturi şi tot felul de alte evenimente, serbări sau spectacole în care nu se mărturiseşte direct numele Domnului şi minunata Sa naştere din Pururea Fecioara Maria, atunci suntem închinători doar la idolul Moş Crăciun din reclame căruia îi aducem jertfă din banii şi din timpul nostru. Mâncăm, bem, ne veselim şi pe Domnul nu-L iubim. Sau în orice caz e pe ultimul loc în inima noastră.
Oare în această ipostază suntem noi acum, cei ce citim aceste rânduri? Ar fi bine să nu fie aşa.
Să îl primim pe Domnul cum se cuvine, să ne bucurăm de naşterea sa pentru mântuirea noastră şi să ne întâlnim cu Iisus ca şi cu un prieten şi frate apropiat pe care să-L iubim cu ardoare pentru a ne face şi noi părtaşi de dragostea Tatălui nostru ceresc, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin

Gherasim Ogheru

EVANGHELIA ZILEI

Ajutati la construirea Catedralei Neamului

construimcatedrala.ro

Contor Web


Totalul afişărilor de pagină ultimele 7 zile

web site traffic statistics