BOTEZUL DOMNULUI

 Oamenii din timpurile cand totul s-a intamplat, cu doua milenii in urma, stiau din Cartile Sfinte si din cuvintele proorocilor ca se apropia plinirea venirii in lume a Lui Hristos Mantuitorul.
       In acea vreme, ascultînd cuvîntul lui Dumnezeu, in Tara Sfanta, s-a aratat Ioan Botezatorul, fiul lui Zaharia si al Elisabetei care venind în partile Iordanului, propovaduia botezul pocaintei, întru iertarea pacatelor. Cei cel vedeau se intrebau: “Nu cumva el este Hristosul?”. Dar Sfântul Ioan le marturisea: “Eu va botez cu apa, dar dupa mine vine Cel ce va va boteza cu Duhul Sfânt si cu foc” (Mt. 3, 11).
       A doua zi Iisus a venit la Ioan si apropiindu-se, i-a cerut sa-L boteze in raul Iordan. Ioan l-a oprit spunandu-i: “Eu am trebuinta sa fiu botezat de tine, si Tu vii la mine? Iisus i-a raspuns: „Lasa acum ca sa se cuvine noua sa plinim toata dreptatea”. (Mt. 3, 14-15). Si coborand ei in apa Ioan L-a botezat pe Iisus. Iar pe cand iesea Iisus din apa, indata cerurile s-au deschis si Duhul lui Dumnezeu, S-a vazut pogorandu-se ca un porumbel, venind spre El. Si din ceruri s-a auzit un glas zicand: ”Acesta este Fiul Meu Cel Iubit intru Care am binevoit”.(Mt. 3, 17).
        Lui Iisus nu-I trebuia aceasta, ca unul Care era preacurat, fiind nascut din Preacurata si Preasfînta Fecioara, El Însusi fiind izvorul a toata curatia si sfintenia. Dar a venit la ape ca sa curateasca firea lor; a venit sa Se boteze ca sa ne pregateasca baia sfîntului Botez. A venit la Ioan, pentru ca acesta sa fie pentru dînsul martor nemincinos, vazînd pe Duhul Sfînt pogorîndu-Se peste Cel pe Care-L boteza si auzind glasul Tatalui de sus.
       Crestinii ortodocsi sarbatoresc Botezul Domnului sau Boboteaza, in fiecare an la 6 ianuarie.
       Sarbatoarea Botezului Domnului se mai numeste si „Epifanie”, care inseamna ”Aratare”. In aceasta zi s-a aratat in lume Dumnezeu, Sfanta Treime. Tatal a grait din ceruri, Fiul era in apa si se boteza, iar Duhul Sfant a pogorat asupra Lui.
In aceasta zi se face si Sfintirea cea mare a apei - AGHIASMA MARE. Preotul venind cu credinciosii, se roaga lui Dumnezeu sa trimita pe Duhul Sau Cel Sfant si sa sfinteasca apa aceea, precum a sfintit apa Iordanului in ziua cand s-a botezat Domnul Nostru Iisus Hristos.
       Apa aceasta, avand intr-insa darul si puterea dumnezeiasca a Sfantului Duh, a facut adesea multe minuni, insanatosind bolnavi, tamaduind rani, aparand de rele, de necazuri si de primejdii. Se intrebuinteaza, de pilda: la botezul copiilor, la rugaciunea pentru durerea de cap, la binecuvantarea inceperii semanaturilor, la Sfintirea crucii si a troitei, a clopotului, a vaselor si vesmintelor bisericesti, la Sfintirea bisericii si a antimiselor, a Sfantului Mir si a altora.
       In aceasta zi, cu totii sa praznuim, cantand: “În Iordan botezându-Te, Tu Doamne, închinarea Treimii s'a aratat, ca glasul parintelui a marturisit Tie, Fiu iubit pre Tine numindu-Te si Duhul, în chip de porumb, a adeverit întarirea Cuvântului. Cel ce Te-ai aratat, Hristoase Dumnezeule, si lumea ai luminat, marire Tie”

EVANGHELIA ZILEI

Ajutati la construirea Catedralei Neamului

construimcatedrala.ro

Contor Web


Totalul afişărilor de pagină ultimele 7 zile

web site traffic statistics