Indrazneste, fiule, iertate fie pacatele tale! Ridica-te si umbla!

In vremea aceea, intrând în corabie, Iisus a trecut marea înapoi şi a venit în cetatea Sa. Şi iată, I-au adus un slăbănog zăcând pe pat. Şi Iisus, văzând credinţa lor, i-a zis slăbănogului: „Îndrăzneşte, fiule, iertate fie păcatele tale!“ Dar unii dintre cărturari ziceau în sinea lor: Acesta blasfemiază. Şi Iisus, cunoscând gândurile lor, le-a zis: „De ce cugetaţi cele rele în inimile voastre? Căci ce este mai lesne?: A zice: Iertate fie-ţi păcatele!, sau a zice: Ridică-te şi umblă!? Dar ca să ştiţi că putere are Fiul Omului pe pământ să ierte păcatele, - i-a zis atunci slăbănogului -: Ridică-te, ia-ţi patul şi mergi la casa ta!“ Şi ridicându-se, s'a dus la casa sa. Iar mulţimile, văzând acestea, s'au înspăimântat şi au slăvit pe Dumnezeu, Cel ce dă oamenilor o astfel de putere. (Evanghelia de la Matei IX, 1-8) 

Citind pericopa evanghelica de mai sus ramanem cu o invatatura duhovniceasca foarte pragmatica si foarte folositoare in acelasi timp. Din cuvintele Domnului Hristos: "„De ce cugetaţi cele rele în inimile voastre? Căci ce este mai lesne?: A zice: Iertate fie-ţi păcatele!, sau a zice: Ridică-te şi umblă!?" reiese foarte explicit mesajul ca rezultatul pacatelor noastre nepocaite si neiertate este boala trupeasca. Acest bolnav era un slabanog, un om care nu se putea misca si care statea pironit la pat. Un paralitic care isi plangea pacatele savarsite de-a lungul vietii si care era constient ca datorita acestora primise pedeapsa dumnezeiasca, imbolnavindu-se atat de grav. Si spunem ca era constient datorita faptului ca Mantuitorul Hristos stiindu-i gandurile umile si cainta sufleteasca ii rasplateste si ii raspunde rugaciunilor lui cu cuvintele: "Îndrăzneşte, fiule, iertate fie păcatele tale!". Foarte elocventa descrierea facuta de sfantul evanghelist Matei. Simplu si cuprinzator mesajul evangheliei. Pentru cei credinciosi desigur. Pentru cei necredinciosi aceasta intamplare descrisa mai sus pare o nebunie greu de crezut si inexplicabila. Si cu adevarat mintea omeneasca nu a reusit inca sa explice minunile facute de Mantuitorul Iisus Hristos. 
Insa pentru cei ortodocsi crestini, care cred ca tot ce la oameni pare imposibil la Dumnezeu este posibil, cred ca Mantuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a lucrat cu ajutorul Duhului Sfant la insanatosirea acelui bolnav. Mantuitorul a lucrat cu voia Tatalui prin Duhul Sfant la savarsirea acestor minuni. Sfanta Treime este artizana acestor miracole inexplicabile. Insa nu trebuie uitat aspectul ca insanatosirea a venit in urma iertarii pacatelor asumate  si pocaite de catre bolnav. De cine sa fie iertate aceste pacate? De Hristos? Da si nu numai, ci de Sfanta Treime si toate puterile ceresti. Sa se restabileasca echilibrul normal intre voia dumnezeiasca si starea omului. Orice stare conflictuala genereaza ruptura, intreruperea relatiei interpersonale, instrainare. 
Asa si cu pacatul. Savarsindu-l incalcam voia lui Dumnezeu suparandu-L si are loc o ruptura intre noi si Creator. Ne dezicem de El. Nu ascultam, de Cuvantul Lui, exact ca un copil care nu mai asculta de parinti si fuge de acasa dupa capul lui, mergand prin locuri straine fiintei lui din care a fost cladit, fiind pandit de pericole si necazuri din partea dusmanilor parintilor lui. Totul se poate sfarsi cu accidente sau necazuri, in urma carora se poate imbolnavi si in final chiar poate fi ucis de acesti dusmani, dar toate acestea au loc din vina si cu voia lui, fugind de sub protectoratul parintilor. 
Daca ne departam de Dumnezeu, ne inhata dusmanii Lui, care ne vor distrusi si arvuniti pe vecie iadului intunecat. 
Prin recunoasterea greselilor noastre, prin asumarea lor si prin parerea de rau din inima ca le-am savarsit, mergand din nou la Tatal si marturisindu-i ca fiul risipitor "Tata, am gresit la cer si inaintea Ta!", ne impacam cu El, intram din nou in protectoratul Sau, iar vrajmasii diavoli ne vor pierde din stapanirea lor exact ca un vanator caruia i-a scapat vanatul din tolba. Intram din nou in echilibrul normal, in starea noastra initiala pe care am primit-o de la Hristos inca din timpul cand ne-a cladit in pantecele mamelor noastre. Restabilirea acestui echilibru are ca efect si reparatia in plan material de catre Creator a tuturor stricaciunilor create de vrajmasii nostrii. 
Cum are loc aceasta reparatie, vindecare a bolilor?
Daca vrem sa raspundem acestei intrebari din punct de vedere stiintific nu vom reusi niciodata sa dam un raspuns integral si lamuritor. Stiinta nu poate raspunde acestei intrebari. Creatorul nostru si al intregului univers material este detinatorul raspunsului. El a creat acest univers material din nimic. A zis sa se faca si s-a facut. Imposibil de dat vre-o explicatie stiintifica acestui lucru. La fel ca si cu miraculoasele vindecari, pe care Mantuitorul Iisus Hristos le-a savarsit in timpul vietii sale temporare materiale, in acest univers limitat si ferecat in spatiu si timp. Nimeni nu poate explica cum s-a vindecat paraliticul din pericopa evanghelica relatata mai sus. La El este toata stiinta, El a cladit tot ce este material dar si spiritual. 
El a creat materia, atomii, electronii, protonii sau alte "particule ale lui Dumnezeu". El a pus legile care stau la baza interactionarii dintre aceste particule. El a "inventat" fizica, chimia, matematica, si toate celelalte stiinte care studiaza legile Lui. El a creat legaturile dintre materie si spirit prin legile biologiei, sau alte stiinte ale naturii. La El este raspunsul tuturor dezechilibelor ce apar intre aceste legi create de El, si tot la El este si rezolvarea acestor probleme. 
Degeaba taie chirurgul cu bisturiul si indeparteaza tumoarea. Daca Hristos nu pune mana Sa, nu se vindeca rana ramasa!
Asadar, revenind la problema analizata mai sus, ca raspuns la toate bolile ce apar la om, rezolvarea lor trebuie sa se faca incepand din interior. Trebuie facuta intai o "detoxifiere" interioara sufleteasca, o restaurare duhovniceasca, o reparatie spirituala, prin impacarea cu Dumnezeu, apoi urmand tratamentele medicale prescrise de stiinta umana, cerand in continuare ajutorul lui Dumnezeu sa se faca si reparatia trupeasca, materiala. Fara Dumnezeu nu putem face nimic! El reorganizeaza structura atomilor, a tesuturilor, facand sa functioneze normal toate organele interne ale trupului uman. Asa a dat vedere orbului din nastere, continuand creatia globurilor oculare, intrerupta in pantecele mamei sale, facand doar pentru spectacol tina, cu care l-a uns pe ochi. Iar nu apa Siloamului i-a redat vederea, ci lucrarea Mantuitorului prin Sfantul Duh care a reorganizat materia ochilor, formandu-i si creindu-i retina si toti nervii oculari, precum si toate legaturile neuronale cu creierul, ajungand sa ii redea vederea ca unui om normal.  Vedeti cat de simplu este pentru Dumnezeu sa ne vindece? Trebuie doar ca noi sa "indraznim" sa ii cerem iertare pentru pacatele noastre, sa ne impacam cu Sfanta Treime si cu tot Cerul. Caci il suparam si intristam si pe ingerul nostru pazitor cand savarsim pacatul. Si ingerii si toate puterile ceresti se intristeaza cand vad pe om ca se departeaza de Dumnezeu, mergand in viata doar dupa capul lui si dupa voia diavolilor. Caci spune cuvantul lui Dumnezeu ca "mare este bucuria in ceruri cand un pacatos se intoarce la Tatal".

Vedem azi spitalele pline de bolnavi, unii de boli trupesti altii de boli psihice, sufletesti. Toti cauta cu disperare la medici tot felul de tratamente si remedii naturiste, dar foarte putini au fost intai la duhovnic sa isi marturiseasca curat si sincer toate pacatele, pe care le-au savarsit de-a lungul vietii. Daca ai credinta si ceri de la Hristos insanatosire, trebuie sa o ceri cu tarie ca si cum ai fi dobandit-o deja. Sa il iubesti pana la lacrimi pe Hristos si sa iti ceri iertare plangand cu vorbe pentru toate relele pe care le-ai facut celorlalti, tie insuti si lui Dumnezeu. Altfel, nu exista izbavire nici trupeasca nici sufleteasca. Nu ne vindecam de bolile trupesti si nici nu ne vindecam de apucaturile si obiceiurile sufletesti.
Asadar, citind evanghelia de mai sus, daca suntem bolnavi trupeste sau sufleteste (impatimiti), sa alergam cat mai repede la duhovnic si sa marturisim lui Hristos in fata acestuia, ca si martor al pocaintei noastre, toate pacatele, relele, patimile si gandurile noastre pacatoase pe care le-am savarsit, luand iertare de pacate, apoi cu credinta ca am fost iertati sa ne sculam, sa ne luam patul nostru de oameni paralitici sufletesti, pornind pe cale spre finalul vietii acesteia temporare unde ne asteapta iubitul nostru Iisus cu bratele deschise, spunandu-ne: "Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi."

Acum este momentul sa actionam! Acum trebuie sa ne intoarcem la Tatal cat mai este timp, cat suntem inca sanatosi si avem putere de a infrange voia fortelor intunericului, care ne deturneaza de la calea mantuirii. Sa-l luam prin surprindere pe vrajmasul diavol, fugind de sub stapanirea lui si intorcandu-ne la Tatal Ceresc.
Cu cat mergem mai multi la El sa ii cerem iertare de pacate, cu atat suntem o societate umana mai sanatoasa trupeste si sufleteste, traind in comuniune si iubindu-ne mai mult intre noi. Dar se pare ca in aceste vremuri de apoi, lumea este din ce in ce mai paralitica sufleteste, iar oameni drepti si cinstiti gasesti din ce in ce mai putini. 
Sa speram ca traitorii acestor vremuri se vor trezi din ce in ce mai multi din somnul paralitic in care traiesc si se vor intoarce cu fata spre Dumnezeu, realizand astfel o vindecare in masa a intregii societati, care se zbate neputincioasa in crize morale si materiale fara precedent.

Dumnezeului nostru slava!
Amin!

Gherasim Ogheru




O frumoasa predica a Parintelui Teofil Paraianu

EVANGHELIA ZILEI

Ajutati la construirea Catedralei Neamului

construimcatedrala.ro

Contor Web


Totalul afişărilor de pagină ultimele 7 zile

web site traffic statistics