Despre Secularism

Secularismul este pierderea vieții adevărate a Bisericii, înstrăinarea membrilor Bisericii de duhul autentic. Secularismul este respingerea ethosului eclezial și infiltrarea asa-numitului duh lumesc în viata noastră. S-a subliniat ca Secularismul membrilor bisericii este unul dintre cele mai serioase pericole. Biserica are câțiva "dușmani". Cel mai rău și cel mai periculos este secularizarea, care pervertește esența Bisericii. Desigur, Biserica însăși nu se afla în nici un pericol real, pentru că este binecuvântatul Trup al lui Hristos, dar pericolul există pentru membrii Bisericii.
Ca sa fim exacți, vom spune ca secularismul, care constă în falsificarea căii vieții și a credinței adevărate, se înrudește cu patimile și, în mod firesc, stă ascuns în Biserică de la începuturile existentei sale. În rai, Adam a încercat sa interpreteze cu mintea sa poruncile lui Dumnezeu. Chiar și după Pogorârea Duhului Sfânt, au existat cazuri în care s-a vădit modul omenesc de gândire și de viaţă al unor creștini. Gnosticii și alții reprezintă dovezile evidente ale acestei căi.
Dar secularismul a început mai cu seamă după încetarea persecuțiilor. În timpul persecuțiilor, creștinii credeau și trăiau cu adevărat. Când creștinismul a devenit religie oficială de stat a început falsificarea credinței și a vieții creștine. Anahoretismul și mai târziu monahismul s-au dezvoltat ca o reacție la aceasta secularizare. Asa cum arată Sfintele Scripturi, mai ales Epistolele Sfinţilor Apostoli, în Biserica primara toți creștinii trăiau monahal.
Secularismul a fost o urmare a faptului ca oamenii au fost atrași la creștinism din oportunism. Monahismul a venit ca o reacție la aceasta atitudine. Monahismul nu este ceva străin de Biserică, ci mai degrabă trăiește potrivit Evangheliei, pe care unii creștini vroiau sa o traiască desăvârșit și astfel au ales aceasta cale de viata. Se poate argumenta că până și cel mai excentric monah este o reacție sănătoasă la duhul secular care ii îmbolnăvește pe creștinii epocii noastre.
Din cartea "SECULARISMUL în BISERICĂ, TEOLOGIE ȘI GRIJĂ PASTORALĂ" de Mitropolit Hierotheos Vlachos

EVANGHELIA ZILEI

Ajutati la construirea Catedralei Neamului

construimcatedrala.ro

Contor Web


Totalul afişărilor de pagină ultimele 7 zile

web site traffic statistics