""Că de veţi ierta oamenilor greşealele lor, ierta-va şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc; Iar de nu veţi ierta oamenilor greşealele lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşealele voastre. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc.
Adevărat grăiesc vouă, şi-au luat plata lor. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, Ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie. Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură. Ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă şi nu le fură. Căci unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta." (Evanghelia după Matei, capitolul 6, versetele 14-21)"
Ca în fiecare an, la începutul primăverii, biserica noastră dreptmaritoare creştină intră în Sfântul şi Marele Post al Sfintelor Paşti ale Domnului.
Înaintea începerii postului mare Sfinţii Părinţi au rânduit să se citească această evanghelie prin care să ne atragă atenţia la trei lucruri importante: la iertare, la felul cum postim şi la averile noastre.
Lasata Secului pentru Postul Sfintelor Pasti are doua etape: Duminica Lasatului sec de carne (27 februarie) si Duminica Lasatului sec de branza (6 martie), numită şi duminica alungarii lui Adam şi Eva din Rai.
In calendarul ortodox, Postul Sfintelor Pasti în acest an incepe pe 7 martie si se incheie pe 24 aprilie.
În post mâncăm mai puţin, vorbim mai rar, ne rugăm mai mult, ne cerem iertare mai des, ne enervăm mai puţin, vorbim cu Dumnezeu mai tot timpul. În post lăsăm plăcerile, fugim de desfrânare, uităm de pofte, ne nevoim mai mult, suferim cu bucurie, înţelegem mai multe, iubim mai cu adevărat...
În post dormim mai puţin, facem mătănii mai multe, plângem mai des pentru păcatele noastre, strigăm mai cu putere către Dumnezeu... În post îi ajutăm mai des pe cei săraci, îl lăudăm mai straşnic pe Dumnezeu, ne împăcăm mai repede cu cel ce ne-a supărat...
În post gustăm mai des din harul lui Dumnezeu, participăm mai ades la slujbe, ne rugăm mai mult la Maica Domnului, cerem mai multe pentru cei dragi, ne întristăm pentru cei ce păcătuiesc, în post ardem de iubire...
În post lăsăm ce nu este al nostru dar totuşi ne-am însuşit, în post ne dezbrăcăm de haina de piele care ne-a cusut-o păcatul şi lăsăm să strălucească chipul lui Dumnezeu din noi. În post ne împăcăm cu Dumnezeu, iertăm pe fratele nostru, intrăm înapoi în rai.
Pe Dumnezeu îl supără cel mai mult ura şi neiertarea. Simţim că cel mai tare se supără când jignim pe celălalt, când ţipăm sau ne enervăm, când nu iertăm, când vorbim urât, când ne ridicăm peste celălalt, când îl umilim... atunci simţim în inimă răutatea, gustăm din răul pe care l-am făcut, ne întunecăm şi ne întristăm, îi întoarcem faţa lui Dumnezeu şi începem să simţim iadul în inimă.
Postul ne ajută să ne enervăm mai puţin, să fim mai liniştiţi, să vedem lucrurile mai bine, postul ne ajută să iubim. De aceea Sfinţii Părinţi au rânduit postul ca întărire pentru firea noastră, ca putere în lupta cu păcatul, ca "ambient" în care ne întâlnim cu dragoste toţi cu Dumnezeu.
Alt scop şi efect al postului este lăsarea averilor, uitarea celor lumeşti. Cuvântul Domnului, la începutul postului, ne învaţă să uităm de mâncare, de haine, de bani, de distracţii, de plăceri, de tot ce-i trecător, şi ne aduce aminte de cei care trăiesc fără toate acestea, având mereu gândul şi nădejdea că într-o zi va fi mai bine: săracii. Un dar deosebit al celor care înţeleg cu adevărat creştinismul este iubirea îmbrăcată în haina milosteniei. Este alungarea averilor noastre către împărăţia cerurilor. Greu lucru pentru societatea modernă. Însă cu siguranţă că există asemenea oameni, pentru care Bunul Dumnezeu mai amână judecata sa finală şi aspră, pentru aceşti sfinţi anonimi şi ascunşi ai Lui.
Iertaţi celor care vă supără !
Postiţi, intrând în împărăţia cerurilor încă de pe acum !
Faceţi daruri! Iubiţi pe toţi şi pe toate!
Împrieteniţi-vă cu Dumnezeu!
Amin.
Gherasim Ogheru
Gherasim Ogheru